Eerste 3d geprinte onderdelen !

Hallo Pilots,

Omdat ik de clubavond gemist heb hier een kleine update.Ik had beloofd om mn zelfgemaakte 3d printer mee te nemen. :- ( Ondertussen heb ik de meeste kinderziekte’s (dingen die ik nog niet begreep)uit de printer gehaald en heb zelfs de eerste producten gemaakt , natuurlijk voor de hobby.Hieronder een foto van de 3d printer. (kosten onderdelen ongeveer 700 euro)

Een 3d printer maken is 1, maar iets om te printen te kunnen tekenen is 2.Via een collega heb ik het tekenpakket “ solidworks 2015” weten te bemachtigen. Alleen al om dit op mn pc draaiend te krijgen was een hele toer.

Gelukkig lukte dit uiteindelijk en begon ik vol enthousiasme met het leren te tekenen in jawel ” 3d” . Elke middagpauze op mn werk youtube kijken en dan als een aapje alles nadoen tot ik snap waarom……ja… dat duurt even… hieronder zie je hoe ik een landingsgestel poot voor de airwolf getekend heb.

Het 3 d printen is eigenlijk niks meer als een plasticdraad smelten en dan heel precies op elkaar stapelen, elk laagje is 0.1 mm – 0.3 mm dik. Het plastic waar ik nu mee print is het zgn PLA. Het “hotend” (het gedeelte waar de aangevoerde draad smelt) is bij PLA ongeveer 210 gr.  De aangevoerde draad is 1.75 mm in doorsnede en het ” spuitkopje” heeft een gaatje van 0.4 mm doorsnede. Hieronder een foto van de kop met de koeling (de 2 halve bananen :  -)

Het “bed” waar je op print is ook verwarmt en bij PLA moet deze 50 gr zijn. Na veel doorzetten om de printer goed te krijgen was ik dan eindelijk zover dat ik mijn getekende poot uitprinten kon..Yessss !! . De getekende helipoot “importeren als een STL file in het printerprogramma….Even op de knop 2 x ” copy” drukken, en dan heb je er 3 ! (voor de vleugelvliegers…ja ook een airwolf heeft 3 poten  en dan natuurlijk met de neus tegen het printerraampje aangedrukt kijken hoe de klodder plastis (PLA) langzaam vorm krijgt…en zie daar het resultaat.

Het is ondertussen 7 April en ik heb het geprinte landingsgestel in de heli gebouwd.Oh ja, hoe suver ie die nou ? vraagt broer Rene. Ongeveer een afwijking van 5/100 mm ! Oke nog ff een foto van het resultaat.

Op de vraag, he.. heb je die pootjes zelf gemaakt durf ik wel ja te zeggen.En wat kun je meer maken dan, bv een landingsgestel voor mn su27, of ruderhoorns, zoals Rene mij vertelde, als je het tekenen kan….kan je het maken!  Greetings vanut Winaam…Jacob vd Weerthof.

En natuurlijk neem ik dit jaar mn printer eens mee tijdens een clubavond.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie