Vliegtuig info

De hier vermelde informatie is puur informatief. Alles wat vermeld wordt is kwalitatief goed te noemen en geschikt om het modelvliegen mee te gaan leren.

Wat heb je zoal nodig wil je het vliegen gaan leren? Een goed begin is om jezelf af te vragen wat je wilt. Je zult een keuze moeten maken tussen brandstof of elektro.

Daarna zul je een vliegtuig moeten kopen. Wij gaan er in het voorbeeld vanuit dat alles nieuw is, daar zal ook het totaal bedrag op berekend worden dat je kwijt bent om te vliegen.

Het vliegtuig:
calmato

 

 

 

 

Een Calmato is een zeer geschikt toestel om het vliegen mee te leren. Dit vliegtuig is in een set verkrijgbaar, hierin zit een motor, vliegtuig, en kleindelen zoals een landingsgestel ed. Dit toestel inclusief brandstofmotor kost 189 euro. Voor de besturing zijn  een zender, servos en een stoomvoorziening (accu) nodig. De zender is een van de belangrijkste dingen van het vliegen. Een goede en vooral makkelijke zender is essentieel. Het merk dat binnen onze club veel gebruikt wordt is Futaba.

Dit merk heeft zich de afgelopen jaren goed bewezen en is zeker een aanrader. Bijkomend voordeel is dat veel clubleden Futaba gebruiken. Je kunt dus makkelijk om advies vragen mocht je ergens niet uitkomen.

Dit toestel heeft 4 stuurmotoren nodig (servo’s). Deze kosten ongeveer 15 euro per  stuk. Futaba S3001 zijn hiervoor zeer geschikt.

Futaba_S3001_Servo

 

1066_ENELOOP 6V 2000 RIJ

 

Voor de accu zul je ongeveer 20,- euro kwijt zijn.

Minimale eisen voor de accu zijn: 6 Volt en 2000mAh. Omdat een modelvliegtuig motor geen eigen startmotor heeft wordt gebruik gemaakt van een externe starter.

Voor het gemak hebben 9 op de 10 vliegers een zo genaamde “startkist” Hierin zit vaak de starmotor, start accu, brandstofpomp en een powerpaneel voor het gloeien van de gloeiplug.

Een startkist moet minimaal bevatten: Powerpaneel voor het gloeien van de plug. 40 euro. Startmotor: 40 euro. Brandstofpomp handbediend (mag ook elektrisch zijn). Kosten +/- 15 euro. Snoer + klem tbv gloeiplug. 10euro.    Gloeiplugsleutel voor het verwijderen van de plug +/- 10 euro.

Om alles bij elkaar te voegen is een startkist  wel zo praktisch.

Als startaccu is een 12 volt loodaccu te gebruiken maar een 3cell LiPo accu voldoet ook.

Voor het laden van zowel de zender, ontvanger en startaccu heb je een lader nodig.

De lader om de accu mee te kunnen opladen moet  genoeg vermogen hebben om de accu snel te kunnen opladen.

Een zeer geschikte lader hier voor is de Hyperion 720i. Hiermee kun je ook de zenderaccu laden.

Kosten voor deze lader zijn +/- 125 euro.

HP-EOS0720iNET3-L

De hierboven vermelde lader werkt op een spanning van 12V DC. Omdat dit meestal niet voor handen is, is een voeding benodigd. Kosten zijn minder dan 50 euro.

Deze set komt dan totaal op 859 euro.

 

Om het toestel te bouwen zul je nog moeten beschikken over wat gereedschap en verder zullen er nog wat kleindelen zijn zoals gloeiplug, startaccu enz.

Houd rekening met +/- 900 euro.

Gelukkig zijn er bij voldoende winkels, aanbiedingen en is het assortiment in de tweedehands markt erg groot. De kans dat je goedkoper uit bent is vrij groot!

Koop nooit iets zonder eerst een keer te zijn langs geweest en je te hebben laten informeren!

Geef een reactie