club bouw project 2020 / 2021

Mathijs de vries.

Daar is t mee begonnen 🙂 Kunnen we niet een leuke kist bouwen met een paar man deze winter? Tuurlijk, maar wie wil meedoen?  We kwamen uit op een man of vier, maar welk vliegtuig  gaan we bouwen en hoe groot? Ik wil een stoere kist zei Mathijs, een groooote. De keus viel op de su31 van 226 cm spanweidte. Een bouwtekening opgescharreld op internet en nog eens de koppen bijelkaar gestoken, Jean/ Mathijs/ Richard / Jacob gaan deze uitdaging aan.Oz : Sukhoi Su-31 plan - free download

Het begin is er !

En nu verder.

Na een dikke week hebben we 300….ja 300 balsaplankjes van 2 mm gekocht.Op de bovenste foto zie je ook de eerste motorkappen liggen, en de nieuwe 85 cc van Mathijs.Richard gaat voor de Dessert Aircraft 60 cc die hij nog had liggen.Rechts op de foto zie je de eerste laser gesneden romp onderdelen liggen.

Het wordt wel een beetje vol, balsaplankjes tellen, tekeningen bekijken, en overleggen hoe we het maken gaan, leuk!!!!      Tijd voor …koffie!

Ondertussen zijn we een paar weken verder en het enthousistme is hoog. Mathijs Jean en Richard hebben de gang erin, lang leve whats app want de foto,s en vragen , voorbeelden vliegen voorbij en voor je t weet staan er 4 ruigbouw rompen klaar (zie foto )

Leuk hoe we onze ideeen koppelen en zo tot simpele oplossing komen.Nadat het skelet ruig inelkaar zit, wordt al nagedacht over hoe het landingsgestel erin gaat komen, en hoe komt het stabilo vast, hoe sturen we het aan en zelfs welke uitlaat erin moet komen?

Alle onderdelen zijn laser gesneden, eerst de triplex rompspanten , daarna bezig met de balsa vleugel spanten, de laser draait overuren.

(30-12-2020)Het einde van 2020 nadert, de boyz hebben allemaal veel vrij tijd.De rompdelen waar we mee begonnen zijn vorderen al aardig.Het wordt tijd om de rest van de onderdelen zoals landingsgestelpoten, bevestigings-nylon blokken, kokers voor de vleugels en romp, koolstof buisjes van 10 en 14 mm voor de staart te verdelen. Natuurlijk zijn we allemaal nieuwsgierig naar hoe de ander het gemaakt heeft. (zie foto)

Jean is het meest nieuwsschierig, maakt de cockpitkap open, gewapend met een mondkapje en zn telefoon, om…nog meer foto,s te maken.

Het moeilijke is dat we zonder duidelijke tekening bouwen. Maar gelukkig hebben we allemaal wel ergens een oplossing voor, soms kan het zelfs op meer dan 1 manier.Hieronder zie je de heren in discussie.

Richard heeft ons verwend met een heerlijke zelfgemaakte appeltaart..en koffie met slagroom..mm. heerlijk

Nu de romp bijna ruigbouw af is, word het kielvlak geplaatst, in het kielvlak komt een koolstofbuis om de klappen op te vangen, mocht het toestel over de kop slaan bij de landing, voorbeeld hieronder.Nee nee, dat voorste is de slagroom spuitbus : – )

Ook word al gesproken over de aansturing van het hoogte en richtingsroer.Maar dat komt later. Tot de volgende update boys.

Ondertussen zijn we 20 Januari, we bouwen onder coronatijd, en communiceren via de su31 app.Alle rompen zijn dicht, beplankt met 2 mm balsa, de voorbereiding voor het landingsgestel zit erin en Richard heeft de poten er al in gemaakt,nu focussen we op de bouw van het richtingsroer de stabilo en natuurlijk de vleugels waar alle spanten klaar zijn om gelijmt te worden.

Ook zijn we al bezig met het bestellen van scharnieren en de cockpit.De duidelijke lijnen van de su31 worden al mooi zichtbaar.

Daar zijn we weer, februari alweer.De badboyz zijn lekker aant werk in deze winter periode. De moteren zijn gekocht , 55 tot 85 cc … oracover is onderweg..                      hieronder een kiekje van een van de kisten.

Zoals je ziet zijn de vleugelbuizen erin gelijmd, de staartbuizen, en alles wordt uitgelijnd voordat de vleugel ingedekt wordt, sommige vleugels krijgen tipverdraaiing, andere piloten kiezen ervoor om alles op nul te zetten qua instelhoek. Ook de cockpitkappen zijn besteld bij hobbyinn  in waalwijk. (voor de kenners Jan v Beek) de kist hieronder is volgens mij van Mathijs….Jean heeft geen foto,s gestuurd, hij is te druk met lijmen.

De mooie lijnen knallen eruit…hopelijk lukt het ons om voor t vliegsseizoen alles klaar te hebben.  Laterrrrrrrrrrrrrrrr

Daar zijn we weer, ondertussen is het half maart…..De bad boyz hebben het maar druk en het resultaat mag er zijn, sommige kisten zijn al helemaal bekleed.

Leuk dat we van elkaar af kijken hoe het moet, of beter gezegd hoe het kan, want kijk, roept Richard, zo kan het ook, machtig om te zien, de oplettende kijker ziet dat de tippen ook allemaal hetzelfde zijn, epoxy…de scharnieren kunnen gelijmd worden en Richard geeft nog even een demo met de chinese secondelijm, mooi spul hoor en niet te duur.

We hebben het na 3 maanden al over het inbouwen van de servo,s , belettering etc.voor sommmigen onder ons duurt zelfs dit te lang, Nou mompelt Mathijs, koop dan een ARF…huh?

Ook wordt er al gewerkt aan de details, de binnenkant cockpit bv , hieronder een foto van het instrumenten paneel…Bijna schaal??

We gaan rustig door met het bouwen en knutselen…mannen tot de volgende update.

Hallo mannen,

Het is ondertussen juni 2023 en de meeste su31 kist hebben gevlogen.

Hier een paar foto,s van de kisten zoals ze de lucht in gaan.

Onze kisten zijn uitgerust met een dle 85 cc motor.

achteraf blijkt deze keuze wel iets te enthousiast…..want alles trilt erg.

Maar eenmaal in de lucht vliegt ie echt licht..voorspelbaar en de kist

is aerobatic proof.

ondertussen zijn er al 7 kisten uitgelaserd en in aanbouw of vliegklaar.

Ze wegen ongeveer 13 kilo, met als landingsgestel 12 mm ronde glasfiber poten.. en als vleugelbuis een alu buis 30 x 2 mm..

nor

Leuk is ook hoe elke bouwer/piloot zijn eigen kleuren schema kiest.

Alhoewel het een uitgelaserde kist is, ben je toch nog vrij met de manier waarop je de kist samensteld. De een gebruikt seconde lijm, de ander hema witte houtlijm.

Op deze foto staan de kisten voor het eerst op ons veld.

Mathijs zijn kist is prachtig in de bekleding gezet, “ik vind t oek leuk werk”zegt hij en dat is te zien…nu de letters nog!

aha, zo is t een stuk beter….mooie kist geworden Mathijs.!!

En….. er zijn ook mensen die naast de hobby nog een ander leven hebben,,,,zucht.

Richard bouwd de kist op zn eigen tempo, maar deze wordt niet minder mooi..en

Hij maakt er een 60 cc boxer op..kijk nu wordt het intressanter, we kunnen vergelijken!

Zier er super netjes uit, ben benieuwd wanneer hij de lucht in kan..MAIDEN zou Jean zeggen.

Prachtig.

Dit bericht is geplaatst in Bouwverslagen met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie